Saturday, November 7, 2009

Akhirnya Negeri Sembilan Juara 3-1 Kelantan PERANG psikologi sebelum sepak mula final Piala Malaysia, malam tadi jelas milik Kelantan yang mencipta 'lautan merah' apabila ribuan penyokong 'The Red Warriors' hampir menguasai segenap pelusuk Stadium Nasional di Bukit Jalil.

Kehadiran penyokong itu yang merentang kain dan sepanduk dengan kata-kata buat mengapikan semangat pemain negeri sebelum menentang Negeri Sembilan mencetus senario penuh berwarna di gelanggang kira-kira empat jam sebelum saingan memburu mahkota kejuaraan itu dimulakan.

Antara kain rentang yang terserlah adalah laungan semangat ‘Gomo Klate Gomo’, ‘40 tahun menanti Piala Malaysia milik kami’, ‘The Red Warriors... History in the Making’.

Turut kelihatan, ‘Piala Malaysia Hok Kito, ‘Kito anak Kelate, ‘Wira Merah, Tanah ‘Merah’, ‘Mari puok kito, pakat sokong.’

Dentuman mercun dibunyikan acap kali kedengaran juga menyumbang kepada kemeriahan serta menggamatkan suasana di dalam stadium.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa turut dihargai atas kejayaannya membawa Kelantan ke final Piala Malaysia pertama dalam 39 tahun dengan kain rentang ‘Terima Kasih dan Syabas Tan Sri Presiden Kafa...Jasamu Dikenang’.

Nasihat untuk tidak membawa bendera parti politik ke dalam stadium tidak diendahkan apabila bendera parti kerajaan Kelantan diusung mengelilingi Lautan Merah.

Sementara itu sikap ghairah untuk meraikan penampilan final Piala Malaysia pertama selepas 39 tahun menyaksikan ribuan penyokong Kelantan menyerbu masuk ke stadium sebaik pintu masuk dibuka, petang semalam.

Sebaik pintu merah dibuka pada 4.51 petang, penyokong Kelantan yang mengatasi penyokong Negeri Sembilan dengan nisbah 4:1 berasak-asak memasuki stadium umpama tsunami merah.

Empat pegawai polis yang mengawal pintu pagar itu jelas tidak dapat membendung lagi lautan merah itu sehinggakan pintu pagar hampir dilihat remuk dek tahap kegilaan yang sudah lama tidak disaksikan dalam bola sepak tanah air.

Tapi apa yang menariknya bilangan polis yang dikatakan paling ramai ditempatkan iaitu sebanyak 1500 orang,tapi malangnya dan sedihnya dek kerana kekalahan ada penyokong Kelantan yang bernekad membakar kerusi di stadium berkenaan.

Walau apa pun terima dan bersyukur lah dengan apa pun keputusan.Bagi Negeri Sembilan patut lah bagi mereka mendapat kemenangan kerana telah banyak kali mencuba nasib di final ini,bagi Kelantan pula perlu redha dan bersyukur kerana sempat juga menempa kaki ke final,bukan calang-calang kumpulan atau negeri yang boleh ke final hanya dua kumpulan sahaja.

sekian wassalam..

1 comments:

jadi...jgnla b'sedih..b'usaha lagi..kalah skli bkn b'makna kalah selamanya..btw,dieowg tetap dpt pakej p umrah..=)

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More