Friday, March 1, 2013

Meminta, malukah kita?
Sering kali apabila dilanda kesulitan dan kesukaran,ketika hati rasa luluh dan jatuh maka seringkali itulah akan ada susunan jari jemari menadah tangan memohon kepada Yang Maha Kuasa dengan keadaan yang rendah diri berharap agar diberikan kekuatan pada diri untuk menempuh kesulitan tersebut.

Tetapi

Adakah seringkali itu juga akan terjadi bagi insan yang dalam keadaan kesenangan dan kegembiraan? Sebagai suatu tanda kesyukuran terhadap Yang Maha Memberi.

Itulah yang sering terjadi,jarang sekali untuk mengingati Yang Maha Pengasih ketika berada dilautan kesenangan. Apa yang sering terjadi ketika jatuh tersungkur baharu teringat kepada Yang Maha Pencipta.

Dan insan itu adalah kita semua yang bergelar hamba Allah.

Ada satu kisah Syeikh Ibrahim Adham seorang yang rapat dengan Yang Maha Pencipta ditanya oleh beberapa orang tentang mengapa doa mereka tidak diterima. Lalu dijawab oleh Syeikh Ibrahim Adham mungkin hati mereka mati dan antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.
3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.
5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.
8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.
9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.
10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Cuba kita perhatikan antara kesepuluh yang disenaraikan oleh Syeikh Ibrahim Adham adakah ada pada kita salah satu dari perkara-perkara tersebut? Mohonlah kepada yang maha mendengar agar kita terlepas dari senarai diatas.

 Mematuhi aturan yang betul dalam meminta atau berdoa kepada Allah adalah antara syarat untuk termakbulnya doa, disini tidak akan dilanpirkan prosedur untuk berdoa itu akan tetapi suatu renungan adab berdoa berdasarkan beberapa ayat yang telah lama diwahyukan kepada junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W sebagai perbandingan dalam keadaan kita yang sering berlaku.

 Firman Allah dalam Surah Al-Fatihah :
 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 
“Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.” (Al-Faatihah : 5) 

 Ayat ini mendahulukan peribadatan dalam keadaan mengabdikan diri dahulu kemudian datangnya untuk memohon pertolongan. Janganlah kita menjadi sesuatu terbalik dari itu, apabila ingin memohon pertolongan baharu Allah hendak diingat dan ibadat pun hendak dilaksanakan, tetapi jika tidak terasa pada diri untuk memohon apa-apa maka ibadat ditinggalkan Allah sendiri dilupakan. Dalam Surah Al-Baqarah juga dinyatakan maksud yang hampir sama dengan ayat diatas :

 وإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖفَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ 
“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.” (Al-Baqarah : 186) 

 Ayat diatas juga menunjukan syarat memohon dan berdoa, iaitu mestilah menjadi seorang yang patuh akan perintah Allah serta menjadi orang yang beriman. Oleh itu, jika ketika waktunya kita memerlukan pertolongan terus dari Allah tiba-tiba terasa doa tidak termakbul, cuba kita analisis balik dengan apa yang kita buat dan lakukan adakah layak untuk kita mendapat pertolongan daripada Allah sedangkan syarat berdoa pun kita masih terhuyung-hayang.

 Sebagaimana juga dengan firman Allah :

 وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ ۚ إ نَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

 “Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.”(Al-Ghaafir : 40)

 Walau bagaimanapun kita sememangnya perlu untuk memohon kepada Allah untuk segala hal kerana sudah janjinya untuk memakbulkanya, akan tetapi tetap disertakan dengan syarat-syaratnya.

Siapa lagi tempat untuk kita meminta selain dari Yang Maha Pemberi? Semestinya kepada Allah S. W. T juga, kerana Dia lebih mengetahui tentang kita dan Dia lebih rapat dengan kita.

 وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ, إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ 

 “Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya dari pada urat lehernya, (yaitu) ketika dua orang malaikat mencatat amal perbuatannya, seorang duduk di sebelah kanan dan yang lain duduk di sebelah kiri. Tiada suatu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.” (QS. Qaaf: 16-18) 


Sememangnya bagi setiap insan itu mesti ada dua perasaan terhadap Allah iaitu Khauf (takut) dan Raja’(berharap). Kedua perasaan ini iaitu khauf takut terhadap Allah dalam melakukan perkara-perkara yang dilarangnya dan raja’ iaitu berharap penuh segala perkara terhadapNya.

Dengan kata lain teruskan berharap kepadaNya dalam memohon doa agar kita termasuk dalam golongan mereka yang selalu mengabdikan diri kepadaNya. Dan yakinlah setelah syarat berdoa kita telah penuhi bahawa Allah S.W.T akan memakbulkan doa dan juga permohonan kita sebagimana satu hadis yang mafhumnya :

 "Sesungguhnya Aku adalah sebagaimana yang disangkakan oleh hambaKu,adalah Aku bersamanya apabila dia mengingati Aku.Jika dia mengingati Aku dalam hatinya,maka Aku mengingati dia di dalam hatiKu,dan jika dia mengingati Aku dalam jamaah,maka Aku mengingati dia dalam jamaah yang lebih baik (iaitu dalam jamaah para malaikat yang maksum dan suci dari segala dosa).Apabila hamba Ku mendekati Ku sejengkal,maka Aku dekati dia sehasta.Apabila dia mendekati Aku sehasta,maka Aku dekati dia sedepa.Dan apabila dia datang kepada Ku berjalan, maka Aku dekati dia dengan berlari." (Hadith Riwayat Muslim)

 Jadi berkaitan dengan persoalan diatas jawapannya adalah subjektif antaranya dua jawapan yang dihadapkan disini :

1) Sememangnya kita patut malu meminta jika hendak dibandingkan dengan amal ibadat yang telah kita laksanakan.

2) Kita tidak sepatutnya malu untuk meminta denganNya kerana dimana lagi hendak meminta kalau bukan kepada Yang Maha Pemberi dan Dia lah yang paling rapat dengan kita,tetapi malu itu mesti ada.

 Setakat itu sahaja perkongsian untuk kali ini, seandai terdapat banyak kelompangan dalam penulisan ini harap ada yang sudi memperbaiki. Segala yang lemah dan buruk dijauhkan dan segala yang baik kita kongsikan semoga kita semua termasuk dalam golongan yang di kasihi Allah S.W.T. Wallahu’alam.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More